17 juni 2024

Tips voor het ontwerpen van kleding

Misschien is het altijd al je droom geweest om je eigen kledinglijn te hebben. Vanaf jongs af aan ben je bezig met het maken van schetsen en haal je overal je inspiratie vandaan. Toch komt er meer mij kijken dan je misschien in de eerste instantie had gedacht. Het vergt veel inspanning, energie en doorzettingsvermogen. Wij geven je graag een aantal tips hoe je kan beginnen met het ontwerpen van kleding.

Schetsen

Wellicht ben je er al mee begonnen, maar de eerste stap van kleding ontwerpen is het schetsen. Dit kun je op papier doen of met een computerprogramma. Het lichaam waarop je de kleding tekent hoeft niet anatomisch correct te zijn, zolang het maar als goede basis dient voor het tekenen van de kleding. De kleding daarentegen kun je wel zo gedetailleerd mogelijk tekenen. Begin groots en maak de schets daarna steeds verfijnder.

Kleur

Een belangrijk aspect van kleding is de kleur. Dit bepaalt met name het succes van het kledingstuk. Denk goed na over het doel van het kledingstuk en voor wie het bedoelt is. Zo kun je makkelijker bepalen welke kleur hierbij past. Probeer hierbij leuke effecten te creëren door kleuren te combineren, zoals door het gebruik van complementaire kleuren.

Kies een stof

Bij het kopen van stoffen voor je kleding, zijn er veel dingen waar je op kan letten. Zo heb je de keuze uit onwijs veel patronen en materialen. Overweeg de textuur van de stof en het patroontje. Het is wel handig om meer stof te kopen dan je in de eerste instantie nodig denkt te hebben, mocht er iets mis gaan met de productie. Ook kun je de extra stof weer gebruiken voor knopen en andere versieringen op het kledingstuk.

Zet het ontwerp in elkaar

Als je eenmaal alle spullen in huis hebt gehaald en het ontwerp is af, kun je de kleding daadwerkelijk maken. Als je eenmaal weet hoe je moet naaien en een patroon moet ontwerpen, kun je het ontwerp gaan opbouwen. Gebruik hiervoor een paspop voor de basisvorm.