20 juli 2024

Wat maakt elektrische bakfietsen zo handig

Elektrische bakfietsen zijn de perfecte oplossing voor mensen die vaak zware of omvangrijke ladingen moeten vervoeren. Of het nu gaat om kinderen, boodschappen of zelfs huisdieren, een elektrische bakfiets maakt het allemaal een stuk eenvoudiger. Dankzij de elektrische aandrijving hoef je niet meer hard te trappen, zelfs niet bij zware belading of tegenwind. Dit betekent dat je sneller en comfortabeler op je bestemming aankomt zonder bezweet te raken.

Een ander groot voordeel is de flexibiliteit die elektrische bakfietsen bieden. In tegenstelling tot een auto kun je met een bakfiets vrijwel overal parkeren, zelfs in drukke stedelijke gebieden. Je hoeft je geen zorgen te maken over parkeerkosten of het vinden van een parkeerplek. Bovendien kun je met een bakfiets eenvoudig door smalle straatjes en steegjes navigeren waar auto’s niet kunnen komen.

Daarnaast dragen elektrische bakfietsen bij aan een beter milieu. Ze stoten geen schadelijke uitlaatgassen uit en helpen zo de luchtkwaliteit te verbeteren. Dit is vooral belangrijk in stedelijke gebieden waar luchtvervuiling een groot probleem kan zijn. Door te kiezen voor een elektrische bakfiets draag je actief bij aan een groenere en duurzamere wereld.

De verschillende soorten elektrische bakfietsen

Bakfietsen met twee wielen versus drie wielen

Elektrische bakfietsen komen in verschillende vormen en maten, maar de meest voorkomende varianten zijn die met twee wielen en die met drie wielen. Elke type heeft zijn eigen voor- en nadelen, afhankelijk van waarvoor je de fiets wilt gebruiken en je persoonlijke voorkeuren. Bakfietsen met twee wielen zijn doorgaans wendbaarder en sneller. Ze voelen meer als een traditionele fiets aan, wat ze ideaal maakt voor langere afstanden en hogere snelheden.

Aan de andere kant bieden driewielige bakfietsen meer stabiliteit, vooral als je stilstaat of langzaam rijdt. Dit maakt ze uitermate geschikt voor het vervoeren van kinderen of zware ladingen zonder het risico van omvallen. De keuze tussen een tweewieler of driewieler hangt vaak af van je specifieke behoeften en rijomstandigheden.

Bovendien speelt het materiaal van de bak ook een rol bij de keuze van een elektrische bakfiets. Bakkisten kunnen gemaakt zijn van hout of plastic, elk met hun eigen voordelen. Houten bakken zien er vaak aantrekkelijker uit en bieden een meer traditionele uitstraling, terwijl plastic bakken lichter en gemakkelijker schoon te maken zijn.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een elektrische bakfiets

Bij het kiezen van een elektrische bakfiets zijn er verschillende factoren waar je rekening mee moet houden om ervoor te zorgen dat je de juiste fiets voor jouw behoeften vindt. Een van de belangrijkste aspecten is de kracht van de motor, gemeten in Newtonmeters (Nm). Een krachtigere motor maakt het gemakkelijker om heuvels op te fietsen en zware ladingen te vervoeren.

Naast de motor is ook de capaciteit van de batterij cruciaal. Een grotere batterij zorgt voor een langere actieradius, waardoor je langere afstanden kunt afleggen zonder op te laden. Dit is vooral belangrijk als je van plan bent om regelmatig lange ritten te maken of als je in een gebied woont met weinig oplaadmogelijkheden.

Verder is het belangrijk om te kijken naar de accessoires die beschikbaar zijn voor de elektrische bakfiets. Denk bijvoorbeeld aan regenkappen, hoezen, kinderzitjes en kussens. Deze accessoires kunnen het gebruiksgemak en comfort aanzienlijk verhogen, vooral als je vaak kinderen of andere passagiers vervoert.

Onderhoud en levensduur van je elektrische bakfiets

Net als bij elke andere fiets vereist ook een elektrische bakfiets regelmatig onderhoud om optimaal te blijven presteren. Het is belangrijk om de ketting goed gesmeerd te houden en regelmatig de spanning van de spaken te controleren. Ook moeten de banden op de juiste spanning worden gehouden om slijtage te voorkomen en de rijervaring te verbeteren.

Daarnaast is het essentieel om aandacht te besteden aan de remmen. Omdat elektrische bakfietsen zwaarder zijn dan gewone fietsen, hebben ze krachtige remmen nodig om veilig tot stilstand te komen. Hydraulische schijfremmen zijn hiervoor ideaal omdat ze consistente remkracht bieden onder alle weersomstandigheden.

De levensduur van een elektrische bakfiets kan aanzienlijk verlengd worden door deze goed te onderhouden en tijdig reparaties uit te voeren. Regelmatige controles door een professional kunnen helpen om kleine problemen vroegtijdig op te sporen voordat ze grotere problemen worden.

De kosten en besparingen op lange termijn

Het kopen van een elektrische bakfiets kan in eerste instantie een flinke investering lijken, maar op de lange termijn kan het veel kosten besparen. Denk bijvoorbeeld aan brandstofkosten, parkeerkosten en onderhoudskosten die je zou hebben bij een auto. Bovendien zijn er vaak subsidies beschikbaar voor de aanschaf van elektrische voertuigen, wat de initiële kosten kan verlagen.

Bovendien bieden veel winkels zoals BikeFriend leasingopties aan voor elektrische fietsen. Dit betekent dat je niet in één keer een groot bedrag hoeft neer te leggen, maar maandelijks kunt betalen. Hierdoor wordt het gemakkelijker om budgetvriendelijk aan een elektrische bakfiets kopen te beginnen.

Op de lange termijn kunnen elektrische bakfietsen dus zowel financieel voordelig als milieuvriendelijk zijn. Door deze investering te doen, profiteer je niet alleen van lagere kosten maar draag je ook bij aan een duurzamere toekomst.

Of je nu kiest voor een tweewielige of driewielige variant, let altijd goed op zaken zoals motorvermogen, batterijcapaciteit en beschikbare accessoires. Bezoek gerust eens winkels zoals BikeFriend in Gent, Hasselt of Leuven om verschillende modellen uit te proberen en deskundig advies in te winnen voordat je definitief besluit welke elektrische bakfiets kopen het beste bij jou past.