Twijfel je tussen verschillende opleidingen of heb je geen idee wat je wil studeren? Dat is niet zo gek, een studiekeuze maak je niet op basis van een website of brochure. Met onderstaande tips helpen we je bij het maken van een studiekeuze.
1. Bedenk wat je leuk vindt
Bij het maken van een studiekeuze, is het belangrijk om te weten waar jouw talent ligt. Dit lijkt misschien lastig, maar je kan klein beginnen. Begin met op te schrijven wat je leuk vindt om te doen in je vrije tijd. Denk aan kleding maken, gamen, sporten, tekenen, schrijven of fotograferen. Ook al denk je misschien dat er geen opleiding voor is, het geeft je een beeld van je interesses.
2. Noteer jouw sterke punten
Schrijf vervolgens op welke vakken jij het leukst vindt op school. Dit hoeven niet per se vakken te zijn waar je ook daadwerkelijk iets mee wil doen qua studie. Maar het geeft je wel een idee over waar je goed in bent. Als het goed is, weet je op basis van je profiel en je interesses al ongeveer wat je leuk vindt.
Bedenk daarnaast wat jouw goede eigenschappen zijn. Ben je bijvoorbeeld zorgzaam? Denk jij vaak in oplossingen? Of vind je het leuk om dingen volledig uit te zoeken? Als je het lastig vindt om te bepalen wat jouw goede eigenschappen zijn, vraag het dan aan je familie of vrienden. Zij kunnen je inzichten geven die je misschien niet van jezelf wist.
3. Ga op pad
Als je een idee hebt van wat je leuk vindt en waar je goed in bent, kan je onderzoek doen naar een vervolgopleiding. Bekijk verschillende websites, doe een studiekeuzetest en vraag rond naar de studiekeuzes van familie of vrienden. Ook een studiekeuzeadviseur of docent kan je helpen bij het selecteren van geschikte opleidingen.
Doe niet alles online. Ga op pad en bezoek onderwijsbeurzen en informatiemarkten die worden georganiseerd. Kijk hierbij niet alleen naar de inhoud van de opleiding, maar ook de sfeer van de school en bedenk of het bij je past. Neem brochures mee van opleidingen die je aanspreken en kijk of je jouw sterke kanten kan combineren met een van deze opleidingen. Dit hoeft niet heel letterlijk te zijn. Als je van kleding houdt en goed kan rekenen, kan iets in de detailhandel of textiel bijvoorbeeld iets voor jou zijn.
4. Maak een top vijf
Maak een top vijf van opleidingen die jou het leukst lijken. Focus je hierbij op de dingen die je leuk lijken aan de opleiding en probeer niet teveel vooroordelen te hebben. Het is zonde om een studie niet te kiezen terwijl je er nog niet veel over weet. Als je je top vijf hebt gemaakt, kan je verder onderzoek doen. Je kan contact opnemen met studenten die de opleiding volgen of met oud-studenten die zijn afgestudeerd, bijvoorbeeld via LinkedIn. Zij kunnen dan al je vragen beantwoorden en hun eerlijke ervaring met je delen. Doe eventueel een verzoek om een dag mee te lopen, zodat je een goed beeld hebt van een dag in het studentenleven. Zo kan je je studiekeuze makkelijker maken.
5. Inschrijven
Als je een opleiding hebt gevonden die je leuk lijkt, is het een kwestie van inschrijven en een studietoelage aanvragen. Blijf je twijfelen over je studiekeuze? Bedenk dat een studiekeuze niet bepaald wat je de rest van je leven gaat doen. Je kan altijd nog wisselen van studie en er zijn veel mensen die uiteindelijk iets heel anders gaan doen. Kijk naar wat je wil leren, ervaren en ontdekken. Dat zijn de belangrijkste dingen bij het maken van een studiekeuze.
Meer verhalen
Heeft het kopen van cbd olie voordelen?
Hoe kan ik het beste aan kunststof rijplaten komen?
Een privé detective doet professioneel onderzoek