17 juni 2024

Inspiratie opdoen

Als je je een beetje vast voelt zitten in een sleur, zijn er allerlei manieren om inspiratie op te doen. De een komt op ideeën tijdens een flinke wandeling, de ander houdt van eindeloos struinen op internet. Maar als je maar op niets kan komen wat jou uit de sleur kan halen, zou je iets kunnen ondernemen wat je normaal gesproken niet doet. Bijvoorbeeld eens een gesprek aanknopen met een vreemde in de supermarkt of trein. Dat kan heel verfrissend zijn, omdat je niet weet wat te verwachten. Een gesprek met iemand die je al kent, kan natuurlijk ook verfrissend zijn. Maar vaak weet je al wel een beetje hoe de ander over dingen denkt, dus zal het minder snel iets verrassends opleveren. Dus stel je zelf open voor de mogelijkheid nieuwe dingen te zien, horen en ervaren. Het kan nieuwe gedachten bij je opleveren, nieuwe gebeurtenissen doen ontstaan. Laat ik dit illustreren aan de hand van een voorbeeld.

Onderweg

Om bij mijn werk te komen, neem ik altijd de trein en bus. Zoals zovelen doen. Elke dag sta je op hetzelfde tijdstip op het perron en zit of sta je met vele anderen in dezelfde trein, bus of metro. Ik heb niet per se last van een ochtendhumeur, maar ik vind het wel fijn om tijdens mijn ochtendritueel zo min mogelijk te zeggen. Ik ben dan dus wel een beetje in mezelf gekeerd en heb even tijd nodig om wakker te worden. Tijdens het reizen ben ik daardoor niet zo geneigd een gesprek te beginnen met andere reizigers. Soms vang ik natuurlijk wel eens gesprekken om me heen op. De gesprekken kunnen erg irritant zijn, maar soms ook grappig. Zo zit ik bijna elke dag met een paar vrouwen in de bus die elkaar kennen van hun werk.

Daten

Ze bespreken van alles. Een van hen is blijkbaar aan het daten en ik ben volledig op de hoogte hoe dat verloopt. Het komt erop neer dat bijna elke date teleurstelt en het tijd is voor de volgende. Daar doet ze nogal laconiek over en soms moet ik me inhouden er niet om te lachen. Toch een beetje raar als een vreemde ineens begint mee te praten. Hoewel de groep vrouwen wel door moet hebben dat iedereen kan meegenieten van hun belevenissen. Ze praten namelijk nogal hard. Die ene vrouw vertelde op een gegeven moment dat ze altijd haar ex belt als ze een klusje in huis heeft. Ze had haar zinnen gezet op een inloopdouche. Hij ging die bij haar installeren en had haar advies gegeven over welke ze nodig had. Zo had hij de afmetingen opgenomen en bijvoorbeeld aangeraden een douchegoot te bestellen die weggewerkt kon worden in de muur of juist vloer. Zo negatief ze is over haar dates, zo positief is ze over haar ex. Ze liet een foto aan haar collega’s zien hoe haar douche was geworden en toen kon ik mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen.

Leuk gesprek

Ik was zo brutaal te vragen of ik de foto ook mocht zien, omdat ook mijn douche toe was aan een opknapbeurt. Het zag er super mooi uit en we kregen een leuk gesprek over klusjes in huis, exen en andere mensen in je omgeving die je kan vragen hierbij te helpen. Dat gesprek was voor mij een duwtje in de rug om ook eindelijk een nieuwe douche te bestellen met mooi weg te werken douchegoot en dat ik een neef van mij die erg handig is, zou vragen mij te helpen bij de installatie. Ik had die dag niet echt een leuke dag op het werk gehad, maar ging nu met een zonnig gevoel naar huis. Een gesprek met een medepassagier kan een cadeautje zijn!