17 juni 2024

De kosten van motorrijden

Zie jij het al helemaal voor je, nooit meer in de file omdat je op de motor tussen de auto’s door kunt rijden? Op avontuur en de mooiste plekken in het binnenland en buitenland ontdekken? Het ultieme gevoel van vrijheid ervaren? Dit zijn pas enkele voordelen dat motorrijden met zich meebrengt. Er zijn eigenlijk geen voertuigen waar je zoveel rijplezier aan zult beleven dan een motor. Misschien heb je van jongs af aan al op een motor willen rijden, maar het kan ook dat het idee pas op latere leeftijd op is komen borrelen. Hoe dan ook, er komt nog best een hoop bij kijken wanneer je net aan motorrijden begint. Zo moet je onder andere rekening houden met de kosten die erbij gepaard gaan. Om je hiermee op weg te helpen lees je hieronder wat handige informatie. Wedden dat jij binnen no-time de weg op wilt?

Rijbewijs halen

Voordat je de weg op mag moet je natuurlijk je rijbewijs behalen. Er zijn drie verschillende soorten rijbewijzen die je kunt halen, afhankelijk van de zwaarte van de motor waar je op wilt gaan rijden. Dat onderscheid wordt gemaakt tussen rijbewijs A1, A2 en A. Allereerst begin je met het theorie-examen bij het CBR, dit kost €37,-. Het is natuurlijk per rijschool verschillend wat de exacte kosten voor de lessen zullen zijn, maar je kunt uit gaan van ongeveer €45,- per uur. Gemiddeld hebben leerlingen zo’n 20 tot 24 uur rijlessen nodig. Wil je graag een tussentijdse toets doen, dan ben je hier €123,- voor kwijt. Het motorexamen zelf bestaan uit de voertuigbeheersing en verkeersdeelneming. Voor het examen voertuigbeheersing bij het CBR ben je €65,- kwijt, het examen verkeersdeelneming kost €116,-. En dan ben je er nog niet, je hebt namelijk ook een gezondheidsverklaring nodig voordat je de weg op mag. Dit is de beoordeling van je rijgeschiktheid en kost een kleine €40,-. Als je eenmaal bent geslaagd mag je gelijk naar het gemeentehuis om je rijbewijs dan ook daadwerkelijk aan te vragen. Hiervoor ben je nogmaals zo’n €40,- kwijt, al verschilt het per gemeente wat de exacte kosten hiervoor zijn.

De motor en verzekering

Voor je examens geslaagd? Dan ben je toe aan de belangrijkste stap, namelijk het kopen van je eerste motor bij bijvoorbeeld Solomoto. Er zijn veel verschillende motoren waar je uit kunt kiezen. Van all-road motor tot sportmotor en van tourmotor tot echte klassieker. Rijgedrag, comfort, zithouding en vermogen lopen erg uiteen, het is hoe dan ook belangrijk om rekening te houden met het gebruiksdoel van de motor. De kosten lopen vanzelfsprekend ook erg uiteen. Om je een beetje een idee te geven kun je uitgaan van een startbedrag van €5.000,- voor een nieuwe motor. Je zult dus een flinke spaarpot nodig hebben om je eerste motor te kunnen kopen. Je kunt daarom geld lenen voor een motor, zodat je niet deze som geld niet direct zelf neer hoeft te leggen. Houd daarnaast rekening met de verzekering die je nog moet afsluiten. Hierin heb je verschillende opties om veilig met jouw motor de weg op te kunnen. Je kunt online de verzekering motor berekenen die het beste bij jou past.