25 juni 2024

De belangrijkste belts van company Lean Six Sigma

Ben je bekend met company Lean Six Sigma? Lean Six Sigma is een wereldwijd gebruikte methode om processen van een organisatie, bedrijf of instelling te optimaliseren en zo het doel van die processen effectiever te bereiken. Dit heeft vervolgens bijvoorbeeld kostenbesparing of meer klanttevredenheid tot gevolg. En het werkt! Binnen de Lean Six Sigma wordt er wat betreft kennis en vaardigheidsniveau gebruik gemaakt van verschillende belts om hier onderscheid in te kunnen maken. Dit is afgekeken van verschillende vechtsporten zoals judo, waar ook gekleurde riemen aangeven welk niveau iemand heeft. In deze blog gaan we je daar meer over vertellen.

Yellow belt

De gele riem of yellow belt geeft aan dat iemand een goede basiskennis van Lean Six Sigma heeft. Hij of zij heeft er dan al eens mee gewerkt en kent de principes. Daarnaast kan een yellow belt goed functioneren in een Lean Six Sigma projectteam.

Green belt

Een groene riem of green belt heeft een hoger niveau dan een yellow belt of gele riem. Een green belt kan, al dan niet zelfstandig, de belangrijkste tools van de Lean Six Sigma methode toepassen. Denk aan DMAIC, LEAN principes en allerlei andere gereedschappen.

Black belt

De zwarte riem of black belt geeft net als bijvoorbeeld bij een vechtsport aan dat iemand het hoogste niveau heeft bereikt. Een black belt kan zelf Lean Six Sigma projecten opstarten en leiden, waarbij het verbeterteam wordt aangestuurd. Toch is er nog een extra niveau. De master black belt. Dit is iemand die minimaal 2 jaar ervaring heeft en les geeft over Lean Six Sigma

Dat waren de riemen

We hebben je nu uitgelegd wat de belangrijkste belts binnen Lean Six Sigma zijn. We hopen dat je er iets van hebt opgestoken en dat je wat hebt aan je nieuw verworven kennis!