25 juni 2024

Wat doet een boekhouder en hoeveel kost het?

In Nederland zijn er erg veel ondernemers. Als ondernemer zijnde is het van belang dat je zorgt voor een goede boekhouding. Het ene bedrijf kiest ervoor om dit zelf te doen, terwijl de ander hiervoor een boekhouder inschakelt. De keuze hangt vaak af van het budget en hoeveelheid boekhouding. Bovendien weet niet iedereen wat een boekhouder precies doet.

Wat doet een boekhouder?

Een boekhouder zorgt ervoor dat alle geldstromen inzichtelijk in kaart worden gebracht. Dit kan zowel gaan over de winst- en verliesrekening, maar ook om de kwartaalaangifte. Naast deze essentiële zaken, kan je een boekhouder ook inschakelen om de loonstroken te laten maken. Het werk van een boekhouder is dus erg divers. Daarnaast hangen de precieze functies ook af van de diploma’s die een boekhouder heeft behaald. Zo dien je voor bepaalde onderdelen van de boekhouding te beschikken over een aantal specifieke diploma’s. Zorg er daarom voor dat als je een boekhouder in wilt schakelen, je in zee gaat met de juiste.

De kosten van een boekhouder

Erg veel mensen gaan er onterecht vanuit dat een boekhouder inschakelen erg veel geld kost. Echter, een boekhouder hoeft helemaal niet veel geld te kosten. Zo heb je zzp’ers die je in kunt zetten voor 30 euro per uur. Toch is het belangrijk om vooraf goed na te denken over welke boekhouder je inschakelt. Als de taken vrij complex zijn, dan zien de meeste boekhouders die voor een laag tarief werken daar al snel vanaf of falen tijdens de uitvoering. Het is dan ook af te raden om hier te veel op te willen bezuinigen. Een goede boekhouder kan er namelijk voor zorgen dat je op jaarbasis veel geld bespaard. Je kunt het daarom beter zien als een goede investering. Het hangt er hierbij natuurlijk wel vanaf hoeveel geld je omzet en of er daadwerkelijk bespaard kan worden.