17 juni 2024

Waarom is het belangrijk een kredietcheck te doen?

Een kredietcheck wordt ook wel een credit check genoemd. Eigenlijk is het heel simpel uit te leggen waarom er een kredietcheck wordt uitgevoerd. Een kredietcheck wordt namelijk uitgevoerd zodat een bedrijf zijn kredietwaardigheid kan onderzoeken. Kredietchecks worden door zowel bedrijven als particulieren uitgevoerd. Deze hebben allebei weer aparte redenen waarom zij überhaupt een kredietcheck willen laten uitvoeren. Hieronder worden voor allebei de partijen de meest belangrijke redenen genoemd. Daarnaast is het voor allebei de partijen wel mogelijk om ná de kredietcheck hun kredietwaardigheid te verbeteren. Dit kan door middel van meer inkomsten en meer vermogen te vergaren bijvoorbeeld als particulier.

Wat is een kredietcheck en een kredietscore precies?

Een kredietscore is een belangrijk getale en nummer wanneer er moet worden bepaald om zaken te doen met een bedrijf bijvoorbeeld. Wanneer iemand een kredietcheck doet, dit kan zowel een bedrijf als een particulier iemand zijn, zal hij of zij aan het einde van de check een kredietscore ontvangen. Deze kredietscore is een nummer tussen de 0 en de 100. Het is belangrijk om te onthouden dat hoe hoger jouw kredietscore is, hoe meer kredietwaardig je bent als bedrijf of als particulier. Deze score zegt ontzettend veel over jou en jouw financiële situatie. Het is ook tijdens onderhandelingen een belangrijke score omdat met deze score de kans op wantrouwen en betalingsproblemen zo klein mogelijk wordt gehouden. Hierdoor hebben zowel jij als jouw zakenpartner een beter inzicht en uiteindelijk meer vertrouwen in de financiële onderhandelingen.

Verzekerd zijn dat iemand kan betalen

Wanneer je bijvoorbeeld een nieuw huis wilt kopen, zal de hypotheekverstrekker jou vragen om een kredietcheck te doen. Je doet dan een kredietwaardigheidscheck waaruit de hypotheekverstrekker kan concluderen of jij als particulier de lasten van de nieuwe hypotheek wel kunt betalen en dragen. Een kredietcheck wordt dus op dit soort momenten gedaan om betalingsproblemen te voorkomen en tegen te gaan. Want wanneer zo’n kredietcheck niet wordt uitgevoerd, kan het dus gebeuren dat iemand een woning toegewezen krijgt die hij of zij uiteindelijk helemaal niet lijkt te kunnen betalen. Op deze manier worden deze problemen eerder voorkomen zodat zowel jij als de hypotheekverstrekker weten waar je aan toe bent.

Kredietcheck binnen een bedrijf

Ook bedrijven kunnen er voor kiezen om een kredietcheck uit te voeren. Wanneer een bedrijf een kredietcheck uitvoert, wordt dit vaak met een dezelfde achterliggende gedachte gedaan als bij een particulier bijvoorbeeld. Een kredietcheck geeft het bedrijf zelf en zakelijke partners van het bedrijf namelijk inzicht in de financiële situatie waarin het bedrijf op dat moment verkeert. De score geeft vaak aan hoe groot de kans is dat het andere bedrijf failliet zou kunnen gaan binnen een jaar. Dit is natuurlijk ontzettend belangrijk voor zakelijke gebruikers en zakelijke partners. Ook krijgt het bedrijf een duidelijk inzicht in de bedrijfsinformatie van het bedrijf zelf. Er wordt dus kort gezegd naar de financiële situatie gekeken van een bedrijf. Dit is dus te vergelijken met een particuliere kredietcheck want ook daarbij wordt er gefocust op de financiële situatie en toestand van de particulier zelf. Bij bedrijven is dit ontzettend belangrijk omdat je bijvoorbeeld geen zaken wil doen met een bedrijf dat bijna failliet gaat bijvoorbeeld. Daarnaast is de kredietscore van een bedrijf goed te vertrouwen omdat deze gemaakt wordt door externen. Dit zijn onafhankelijke derde partijen die allerlei gegevens verzamelen en van daaruit aan de slag gaan om jouw kredietscore te bepalen.