17 juni 2024

Waar je op bij het aanschaffen van een nieuwe vrachtwagen?   

Willen jullie binnenkort een nieuwe vrachtwagen aanschaffen of misschien wel meerdere nieuwe vrachtwagens? Dan komen er natuurlijk altijd een aantal punten bij kijken waar je als koper rekening mee dient te houden. Ga je bijvoorbeeld voor een nieuwe vrachtwagen of toch voor een tweedehands exemplaar. En waar ga je de vrachtwagen eigenlijk voor gebruiken? Benieuwd welke punten dit nog meer zijn? We hebben ze in dit blog allemaal voor je op een rijtje gezet.

Wat is je budget?

Het is uiteraard altijd eerst verstandig om goed na te denken over je budget. Wat wil je er aan uitgeven en hoeveel wil je er maximaal boven of onder gaan zitten. Aan de hand van dit getal kan je namelijk gaan kijken naar je verschillende opties. De nieuwste modellen zijn uiteraard ook het meest prijzig. Een tweedehands model zal over het algemeen iets goedkoper zijn maar kan zeker nog een paar jaar mee mits deze uiteraard altijd goed is onderhouden. Zorg er in ieder geval wel altijd voor dat je naar een betrouwbare dealer of verkoper gaat. Onderhands een vrachtwagen over kopen raden we alles behalve aan. Je hebt op deze manier geen garantie en je weet nooit zeker wat er met de vrachtwagen is gebeurt. Daarnaast geldt ook bij de aanschaf van een vrachtwagen “goedkoop is duurkoop”. Ga niet meteen voor de eerste en beste deal maar oriënteer je een beetje en kijk een beetje rond wat er allemaal wordt aangeboden. Kijk een beetje wat de gemiddelde vraagprijs is en rond deze vraagprijs moet wil je dan ook gaan zitten.

Naar welk merk gaat je voorkeur uit?

Uiteraard bestaat er niet maar een merk qua vrachtwagens en het ene merk is het andere niet. Gelukkig maar anders werd onze keuze ook maar zo beperkt. Meestal heb je wel een favoriet maar probeer toch iets verder te kijken. Oriënteer jezelf daarnaast goed of onderdelen en eventuele wisselstukken die je nodig gaat hebben goed verkrijgbaar zijn voor dit merk. Je wilt straks niet met torenhoge kosten komen te zitten omdat jouw onderdelen bijvoorbeeld van de andere kant van de wereld moeten komen. Kijk daarnaast ook goed naar het bouwjaar, zeker als je vrachtwagens in lage-emissiezones gaat rijden. Oudere vrachtwagens zijn meestal een stuk vervuilder en het kan zijn dat ze in dit soort zones niet worden toegelaten.

Hoeveel laadvermogen heb je nodig?

Waarschijnlijk moet er uiteindelijk ook lading in de vrachtwagen. Bepaal daarom tijdig hoeveel laadvermogen je nodig hebt en hoe hiermee rekening bij de aanschaf van je vrachtwagen. Het zou toch zonde zijn als je pas na aankoop erachter komt dat jouw vrachtwagen jouw lading helemaal niet mag rondrijden.