25 juni 2024
Water uit een beekje

Survival technieken om vers water te vinden en de hygiëne te waarborgen 

Het vinden van water en het handhaven van hygiëne in overlevingssituaties zijn van het grootste belang, omdat water zorgt voor essentiële hydratatie terwijl hygiëne helpt ziekten en infecties af te weren. Hier zijn een paar overlevingstechnieken om water te vinden en hygiëne te garanderen.

Waterbronnen in de natuur vinden

Leer verschillende waterbronnen in de natuur te herkennen, zoals rivieren, meren, beken, bronnen en regenwaterbronnen. Wees op je hoede voor mogelijke verontreinigingen; vermijd water dat er troebel, stilstaand of vervuild uitziet om risico’s te beperken en optimaal te kunnen drinken.

Zuiver water

Als je geen toegang hebt tot veilig drinkwater, leer dan hoe je het zelf kunt zuiveren. Er zijn verschillende technieken en middelen beschikbaar, waaronder koken, chemische zuiveringstabletten, waterfilters en desinfectie door de zon; zorg ervoor dat je deze meeneemt tijdens het zuiveren.

Water

Water verzamelen

In noodsituaties is het opvangen van regenwater met eenvoudige hulpmiddelen zoals poncho’s, dekzeilen of bladeren een andere haalbare strategie om vers drinkwater te verzamelen voor consumptie. Zorg er wel voor dat het eerst gezuiverd is!

Hygiënepraktijken

Hygiënepraktijken zijn cruciaal om ziekten en infecties te voorkomen, dus zorg ervoor dat je leert hoe je jezelf schoon houdt in een noodsituatie. Gebruik waar mogelijk natuurlijke zeep of zelfgemaakte schoonmaakmiddelen en zorg ervoor dat je je handen, gezicht en lichaam wast na een toiletbezoek of voordat je voedsel bereidt.

Sanitaire voorzieningen

Hoewel toiletten in het wild misschien niet bestaan, is het creëren van sanitaire voorzieningen om het milieu in balans te houden en waterbronnen te beschermen nog steeds van cruciaal belang om te overleven. Graaf een latrine op veilige afstand van waterbronnen en dek deze goed af voordat je hem in de buurt van waterbronnen plaatst.

Behoud

In overlevingsomstandigheden moet je zuinig zijn met water en het goed bewaren. Leer water te besparen door kleinere hoeveelheden te douchen, overtollig water op te vangen voor hergebruik en geen water te verspillen bij activiteiten zoals afwassen.

Noodvoorraden

Neem voor een onverwacht water- of hygiëne-incident altijd noodvoorraden mee zoals waterzuiveringstabletten, opvouwbare watercontainers en persoonlijke hygiëneproducten – deze kunnen helpen om toegang tot schoon drinkwater te garanderen en persoonlijke hygiënestandaarden te handhaven in onverwachte scenario’s.

Overlevingstechnieken om watervoorraden te verkrijgen en te behouden zijn vitale vaardigheden. Wees voorbereid door deze vaardigheden regelmatig te oefenen en altijd bij de hand te hebben in geval van nood.

Bron: https://www.survivallife.be/