25 juni 2024

Soorten schakelaars in huis

In elke woning heb je verschillende soorten schakelaars om apparaten aan- en uit te zetten. De meest voorkomende schakelaars zijn natuurlijk de lichtschakelaars, waarmee je lichten eenvoudig aan- en uit kan zetten in een ruimte. Echter zijn er nog meer soorten schakelaars, die je allemaal kan kopen bij Schneider Electric. In dit artikel nemen we je mee in de andere soorten schakelmateriaal.

Jaloezieschakelaar

Heb je thuis een rolluik of zonnescherm? Dan moet je deze bedienen met een zogenaamde jaloezieschakelaar. Deze schakelaar wordt gebruikt om elke soort gemotoriseerde zonwering eme te bedienen. Dit kan je vaak doen door knoppen te gebruiken of te draaien. 

Ventilatieschakelaar

Een ventilatieschakelaar wordt gebruikt bij een ventilatie of afzuiging. Deze vorm schakelaar heeft drie standen:

  • Normale luchttoevoer
  • Hoge luchttoevoer
  • Centrale nulstand

De sokkel van een ventilatieschakelaar zit vaak netjes in een muur weggewerkt en kan je met een draaiknop of drukknop bedienen.

Tweepolige schakelaar

Als laatste hebben we nog de tweepolige schakelaar die meestal wordt toegepast bij de wasmachine. Bij uitschakeling wordt het volledige stroomcircuit van de schakelaar spanningsvrij gemaakt. Dit maakt de schakelaar perfect voor vochtige ruimtes.