25 juni 2024

Snel een nieuwe look met een spanplafond

Heb je genoeg van je oude plafond maar heb je geen zin in een complete verbouwing? Met een spanplafond geef je de woonkamer, keuken, slaapkamer of badkamer snel en simpel een geweldige make-over. Dit zonder dat je dagenlang in de troep zit die een ingrijpende verbouwing vaak met zich meebrengt. Een spanplafond is zoals de naam het al zegt; een plafond dat onder het oude plafond wordt gespannen. Kortom, een verlaagd plafond. Het aanbrengen gaat vrij eenvoudig en is vaak al binnen één dag te realiseren.

 

Ondergrond maakt niet uit

Het maakt niet uit van welk materiaal je oude plafond is gemaakt. Een spanplafond kan over elke soort ondergrond worden gespannen, dus ook over bijvoorbeeld hout (schroten), kunststof of beton (vaak bij nieuwbouw). Ook kun je een spanplafond in iedere ruimte van de woning aanbrengen, zelfs in een vochtige ruimte zoals de badkamer. Het maakt namelijk niet uit dat het plafond nat wordt. En het is makkelijk afneembaar, dus zeker ook een goede optie voor de keuken.

Aanbrengen van het spanplafond

Het aanbrengen van een spanplafond kan in een dag en gebeurt door eerst latten te spannen langs de hoeken van het oude plafond. Hierop worden vervolgens de profielen bevestigd, daar wordt het doek van het spanplafond in gespannen. Dat is de laatste stap. Dit spannen gebeurt met een speciale warmtetechniek, waardoor het doek altijd perfect past. Breng overigens wel altijd de gewenste verlichting aan voordat het doek wordt gespannen.

 

Simpel te onderhouden

Een groot voordeel van het spanplafond is dat het makkelijk te onderhouden is. Ideaal dus voor ruimtes in huis zoals de keuken, waar altijd nog wel kookdampen ontsnappen aan de afzuigkap. Deze damp stijgt omhoog en komt deels in het plafond terecht. Maar denk ook aan de badkamer, waar je al snel te maken kunt krijgen met vocht en schimmel. Een spanplafond is hier sowieso minder gevoelig voor, maar het is toch belangrijk om het plafond in ieder geval eens per jaar te reinigen. Dit kan eenvoudig met een iets natte doek. Gebruik wel lauwwarm water en geen agressieve reinigingsmiddelen. Deze zouden het doek kunnen beschadigen.