25 juni 2024

Een warme hond is een tevreden hond

Ik noem mijn hond altijd gekscherend "hotdog". Ze is namelijk altijd warm, dankzij haar lekkere warme jas. Dit is zeker anders geweest. Toen ik mijn lieveling net kreeg had ze het altijd koud. Rillend ging ze met me mee naar buiten en deed met tegenzin haar behoefte. Ik vond het nogal vreemd, want ik dacht dat honden prima hun eigen temperatuur konden reguleren. Niks was minder waar. Luna had een jasje nodig, zei mijn beste vriendin. En zodoende kocht ik een jas van Trixie.

Koude honden

Ik dacht dat alle honden een goede vacht hadden voor de kou. Maar mijn dierenarts wist mij te vertellen dat voornamelijk kleine honden vaak niet goed tegen kou kunnen. Dit komt door een laag vetpercentage en korte haren. Hierdoor hebben zij vaak hulp nodig om hun temperatuur op peil te houden. Weet je niet zeker of je hond het koud heeft? Dit zijn de dingen waar je op moet letten:

  • Je hond gaat rillen;
  • Het ademen gaat moeizaam;
  • De hartslag wordt zwakker.

Het kan ook zijn dat je hond in zichzelf keert, geen contact zoekt en niet wil spelen. Wanneer je een of meerdere van deze verschijnselen constateert, is het verstandig om uw hond goed in de gaten te houden en het comfortabeler voor hem of haar te maken. Koelt de hond namelijk teveel af, dan kan onderkoeling optreden.

Kleding maakt de hond

Als je dus hebt geconstateerd dat je hond het koud heeft, is het tijd om er iets aan de doen. Zo kan je een leuke jas van het merk Trixie kopen. De jassen komen, net zoas bij mensen, in allerlei soorten en maten. Luna heeft een leuk geel regenjasje een warme wollen zwarte jas. De regenjas is, zoals je kunt begrijpen, voor de regen en de wolle jas is voor een koude droge winterse dag.

Je zou denken dat de honden het niet leuk vinden om een jas te dragen, maar Luna ontpopte zich als een ware fashion queen. Ze had duidelijk een voorkeur voor bepaalde jassen en gaf zelf aan wanneer ze hem wilde dragen. We hebben natuurlijk ook talloze fotoshoots gedaan met haar, wat een partij leuke foto's heeft opgeleverd. Ik raad je aan met je hond naar een winkel te gaan waar je ze kunt aanpassen. Want je hond heeft wel duidelijk een voorkeur voor pasvorm en materiaal. Zie het als kledingshoppen met je kind. En dat kan best leuk zijn! Ook kan je online bestellen. Koop dan een aantal verschillende soorten en zoek dan thuis uit welke het beste bij je hond past. Uiteindelijk gaat het er natuurlijk om dat hij of zij het niet meer koud heeft, op een comfortabele manier.