25 juni 2024

De top 5 benodigdheden wanneer je een vogel als huisdier hebt

Een vogel als huisdieren nemen, neemt niet alleen de gezelligheid van het vogeltje met zich mee maar ook veel zorgen. Je moet namelijk als baasje er natuurlijk alles aandoen om de vogel een zo fijn mogelijk verblijf te geven. Je hebt namelijk een grote verantwoordelijkheid wanneer je een huisdier in huis neemt. Wanneer je een vogel als huisdier hebt, zul je dus ook nieuwe benodigdheden moeten aanschaffen die speciaal voor een vogel zijn ontwikkeld en geproduceerd. Hieronder worden de top vijf benodigdheden die je nodig hebt als je een vogel als huisdier neemt, uitgelegd en toegelicht zodat je als beginnend baasje in ieder geval deze vijf benodigdheden in huis kan halen.

1 en 2: een vogelkooi kopen en een volière kopen

Je kunt natuurlijk geen vogel in huis nemen wanneer je nog geen vogelkooi hebt gekocht. Een vogelkooi is namelijk ontzettend belangrijk voor de vogel. Je hebt verschillende soorten  en maten vogelkooien. Het assortiment is dan ook zeer groot. Zo heb je voor elk type vogel een andere vogelkooi. Een parkiet bijvoorbeeld zal de beste ruimte hebben in een parkietenkooi bijvoorbeeld. Wanneer je van plan bent om meerdere vogels te kopen of verschillende vogelsoorten is het belangrijk dat je een volière koopt. Je hebt hierbij ook nog de keuze tussen buitenvolière en een kamervolière. Bij een buitenvolière hebben de vogels vaak meer ruimte en bij een kamervolière zullen ze dus meer op elkaar zitten.

3: de basisbehoeften voor een vogel

Eigenlijk zijn dit drie verschillende soort benodigdheden maar ze worden nu onder één categorie genoemd namelijk de basisbehoeften voor een vogel. Het gaat om de basisbehoeften voor de vogel zoals een zitstok, voer- en drinkbakken en een badje. Een zitstok is belangrijk voor de vogel omdat de vogel op deze stok kan klimmen en klauteren of juist even zijn rust kan pakken. Voer- en drinkbakken zijn natuurlijk belangrijk om de vogel van zijn eerste levensbehoeften te voorzien. In de voerbakken kun je het voer van de vogel doen en in de drinkbakken het water voor de vogel. De laatste basisbehoefte is een badje voor de vogel. Een badje is namelijk ontzettend belangrijk voor de vogel omdat zij in dit water hun veren kunnen schoonmaken.

4: ook een vogel wil spelen

Ondanks dat je het misschien niet meteen zal geloven, is het belangrijk dat je weet dat een vogel een intelligent diertje is. Het is belangrijk om daarom speelgoed voor je vogel te kopen zodat je vogel zich niet snel zal gaan vervelen. Wanneer je dit niet doet, kan je vogel zich zo erg vervelend dat hij bijvoorbeeld zijn eigen veren gaat plukken. Een voorbeeld van een speelgoed dat je voor je vogel kan kopen, is knaaghout. Knaaghout is namelijk een speciaal soort hout waar jouw vogel aan kan knagen. Dit zorgt ervoor dat de vogel niet uit verveling aan de kooi zelf zal gaan knagen. 

5: ontsmettingsmiddel moet je ook aanschaffen

Het is ook belangrijk dat je ontsmettingsmiddel aanschaft. Je moet namelijk de vogelkooi of jouw volière minstens één keer per week schoonmaken. Het gaat hier dan vooral om het schoonmaken van de basisbehoeften die eerder genoemd zijn, het vogelspeelgoed en de tralies. Wanneer je een ontsmettingsmiddel toevoegt aan jouw sopje zul je alle bacteriën, virussen en schimmels verwijderen. Dit is vooral tijdens een vogelziekte ontzettend belangrijk omdat je dan de verspreiding van de ziekte in ieder geval een beetje kan tegenhouden.