25 juni 2024

De mogelijkheden van CFRP

CFRP, oftewel Carbon Fiber Reinforced Polymer, is een versterkte koolstofvezel. Een materiaal dat steeds vaker gebruikt en toegepast wordt, dit omdat het veel voordelen biedt ten opzichte van andere materialen. CFRP is bekend door het feit dat een erg sterke sterkte/gewicht verhouding heeft en dit materiaal tegen hele hoge temperaturen en weerstand moeheid kan. Met name in de techniek en door engineers wordt het materiaal steeds meer gebruikt, het heeft de laatste jaren dan ook veel aandacht genoten. Vooral in de luchtvaartindustrie, automobiel-, civieltechnische- en de scheepsindustrie wordt het materiaal veel toegepast. CFRP biedt dus veel mogelijkheden, wij zetten alle mogelijkheden voor jou op een rijtje. 

Eigenschappen van CFRP

De kracht van CFRP ligt hem vooral in de koolstofvezel. Koolstofvezel is eigenlijk een dunne doch lange streng die bestaat uit heel veel verschillende koolstofvezels. Hierdoor is de treksterkte van CFRP ook veel sterker dan de druksterkte. Hierdoor is CFRP voor veel verschillende toepassingen geschikt, maar heeft CFRP ook zeker zijn zwaktes. CFRP is dus zeker niet voor elke toepassing geschikt. Wanneer je van plan bent gebruik te maken van dit materiaal is het dan ook van belang dat je hier rekening mee houdt en van te voren jezelf bedenkt waar je het voor nodig hebt en of dit materiaal daar wel geschikt voor is. Vraag daarom ook altijd om advies bij een leverancier als Alformet wanneer je onderzoek doet naar het gebruik van dit materiaal. 

Voordelen van CFRP ten opzichte van aluminium en staal

Vaak resteert natuurlijk ook de vraag waarom dit materiaal beter is dan staal en aluminium en voor welke toepassingen. Het antwoord ligt hem in de stijfheid en de sterkte van het materiaal. Hierbij telt ook het gewicht mee wat erg laag ligt bij CFRP en dan te bedenken dat het ook geen behandeling nodig heeft van te voren om corrosie of andere aantasting tegen te gaan. Tevens heeft het een beter weerstand tegen vermoeiing bijvoorbeeld dan een metaal en kan het beter tegen zware krachten omdat het energie absorptie vermogen erg hoog ligt.