Merk je dat de planten in je tuin aangevreten zijn, of dat je planten snel verwelken en afsterven? Dan heb je mogelijk last van de taxuskever! Dit beestje is actief vanaf het voorjaar tot en met het najaar en legt haar eieren in oktober. Komen de larven uit? Dan zullen ze aan de wortels van je planten gaan vreten, waardoor je planten snel afsterven. Wil je dit voorkomen? In dit blog leer je hoe jij de schade van een taxuskever kunt voorkomen en/of bestrijden. Lees je mee?
Wat is een taxuskever?
Een taxuskever, ook wel de gegroefde lapsnuitkever genoemd, is een beestje wat vaak pas ‘s nachts actief is en daardoor vaak over het hoofd wordt gezien. De kever heeft een zwart lijfje met gele vlekken en wordt gemiddeld zo’n 8 tot 12 millimeter groot. Een taxuskever kan niet vliegen, maar kruipt alleen. Vergis je echter niet, want het beestje is erg sterk en kan daarom tot ver omhoog klimmen. De kever klautert dan ook gemakkelijk omhoog je dakterras op!
Hoe herken je een taxuskever?
Een taxuskever is te herkennen aan de zwarte kleur en de gele vlekken. Doordat het beestje ‘s nachts actief is en zich overdag verstopt tussen hout, is het echter gemakkelijker om de taxuskever te herkennen aan de schade die de kever achterlaat. Kenmerkend voor de taxuskever, is de schade die hij achterlaat aan de bladranden van je planten. Taxuskevers houden met name van planten met dikke bladeren, zoals de Rhododendron en de Camelia. Daarnaast kun je de kever herkennen aan de larven die gelegd worden aan de wortels van de planten in je tuin. Deze larven gaan vervolgens vreten aan kleine plantenwortels en breiden dit, naarmate ze groter worden, uit naar steeds grotere wortels en zelfs schors. Taxuskevers leggen tot wel honderd eitjes in een seizoen, dus het is belangrijk om de kever tijdig te bestrijden om een plaag te voorkomen.
Wat kun je doen tegen de taxuskever?
Een taxuskever bestrijden kun je op verschillende manieren aanpakken. Allereerst is het belangrijk om te weten dat er geen chemische bestrijdingsmiddelen zijn die effectief zijn tegen dit beestje. Je kunt echter wel natuurlijke bestrijdingsmiddelen gebruiken. Zo kun je de kever lokken met een stukje rot hout of een prop papier bij een beschadigde struik. Het beestje zal zich hieronder gaan verstoppen als het licht wordt, waardoor je het ‘s ochtends kunt vangen. Een snellere en meer effectieve manier is het inzetten van aaltjes tegen taxuskever. Zij zullen de kever binnendringen en van binnenuit doden op natuurlijke wijze.
Meer verhalen
Waarom keukenbladen zo veelzijdig kunnen zijn
Maatwerk schuiframen bij Jeroen van de Velde
Bescherm je vloer en verleng de levensduur