18 juli 2024
de laminaat inclusief leggen expert

Een nieuwe laminaatvloer

Laminaatvloeren worden steeds populairder en dat is niet zo gek als je kijkt naar alle mogelijkheden waaruit je kunt kiezen. De vloeren zijn makkelijk schoon te houden, vrij betaalbaar en de kwaliteit is vaak ook nog eens zeer goed.  Laminaat wordt ook wel de goedkope variant van een echte houten vloer genoemd. Er valt voor bijna ieders wens wel een bijpassende vloer te vinden. Om de keuze wat makkelijker te maken ga ik het hebben over de opties van laminaatvloeren. 

Het uiterlijk van het laminaat

Allereerst, en misschien nog wel het meest belangrijke, is natuurlijk het uiterlijk van de vloer van belang. Het patroon op laminaat wordt gedrukt, dit betekend dat er vele varianten bestaan en er een grote diversiteit in patronen en kleuren is. Donkere tinten worden vaak gebruik voor het aanbrengen van meer sfeer in een ruimte, lichtere vloeren worden daarentegen gebruikt voor een ruimtelijk gevoel. Naast patroon en kleur is ook de structuur een keuze waarover nagedacht moet worden. Zoek je een vloer wat meer aanvoelt als echt hout, dan ga je voor laminaat met meer structuur. Toch liever fan van een gladde vloer? Ook hier is laminaat in beschikbaar. 

Waar wordt de vloer voor gebruikt 

Zeer belangrijk om over na te denken is de vraag waar de vloer voor wordt gebruikt. Wordt er veel gelopen op de vloer? Ga dan voor een vloer met een hoge gebruiksklasse. Vloeren met een hoge kwaliteit kunnen bijvoorbeeld ook gebruikt worden in vochtige ruimtes zoals de badkamer. 

Dikte van het laminaat

Een andere factor waarover nagedacht moet worden is de dikte van het laminaat. Dit staat in verband met het gebruik van de vloer. In ruimtes waar veel gelopen wordt, is een dikte van 8 tot 10 mm wenselijk door het intensieve gebruik van de vloer. In ruimtes waar dit minder gebeurt, zoals de zolder, is een dikte van 7mm al snel goed. Let er wel op dat de vloer goed vlak is. 

Budget voor het laminaat 

Laminaat is de goedkopere variant van een echt houten vloer met bijna hetzelfde uiterlijk. De kosten van een laminaatvloer gaan vaak samen met de kwaliteit van de vloer. Denk hier dan ook goed bij na met het kopen van het laminaat. 

Bij het kiezen van een nieuwe laminaten vloer is het uiterlijk dus niet alleen belangrijk, maar dikte en kwaliteit bijna net zo van belang voor het behoud van de vloer door de jaren heen. De vloer kun je uiteraard zelf leggen, echter raden we het aan door iemand te laten doen.  Koop de laminaat inclusief leggen expert.